Política
El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez | EFE
Sánchez

Els possibles escenaris després de la decisió de Sánchez: nova investidura, eleccions o qüestió de confiança

Temps de lectura: 3 minuts
El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez | EFE

La decisió de Pedro Sánchez d'aturar la seva agenda política i decidir sobre la seva continuïtat o no al govern ha obert un futur incert amb moltes incògnites i diverses possibilitats.

Per què és important? Pedro Sánchez anunciava aquest dimecres al vespre que anul·la la seva agenda per "reflexionar" i decidir si "val la pena" continuar al capdavant del govern espanyol.

Quins escenaris s'obren a partir d'ara?

Convocar eleccions.

Una primera opció seria mantenir-se a la Presidència per dissoldre les Corts i convocar eleccions, però l'article 115.3 de la Constitució no permet posar fi a la legislatura abans que passi un any des de l'anterior dissolució, que va ser el 29 de maig de 2023, després de la victòria del PP a les eleccions municipals i autonòmiques.

  • Per tant, i encara que la seva idea fos dissoldre les Corts, no ho podria fer abans del 30 de maig.
  • Tot plegat, quan hi ha a la vista les eleccions catalanes, convocades pel 12 de maig i les europees, el 9 de juny.

Deixar pas a una altra persona.

Si entén que no "val la pena" seguir, com llisca a la carta a la ciutadania, Pedro Sánchez podria dimitir per donar pas que una altra persona se sotmeti a una sessió d'investidura.

  • Aquesta candidatura no seria decisió seva, sinó del cap de l'Estat, que hauria d'obrir una nova ronda de consultes a Zarzuela i proposar qui veiés amb més suports, mentre que la resta del Govern seguiria en funcions.

Qüestió de confiança.

També hi ha una altra opció, a priori menys traumàtica: sotmetre's a la qüestió de confiança.

  • Un procediment regulat a l'article 112 de la Constitució, que estableix que el president, amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres, pot plantejar davant del Congrés la qüestió de confiança sobre el seu programa o sobre una declaració de política general.
  • La qüestió de confiança s'ha de presentar mitjançant un escrit motivat davant la Mesa del Congrés i, una vegada s'admeti, s'haurà de convocar el Ple per debatre'l.

En detall: El seu debat és similar a una investidura i la confiança s'entendrà atorgada quan obtingui el vot de la majoria simple dels diputats, és a dir més sí que no.

  • Per tant, en tindria prou amb arribar als 172 vots per superar la suma del PP, Vox i UPN, i no necessitaria el vot a favor de Junts, ja que en tindria prou amb l'abstenció.
  • Amb tot, si fos derrotat al Congrés es produiria la dimissió i caldria tornar a l'escenari de la ronda de consultes del rei per a una nova investidura.